یک آشپزخانه کوچک، از مُد افتاده و با دکوراسیون ضعیف، حتی مشتاقترین آشپزها را نیز از فضای آشپزخانه دور میکند. بازسازی و تغییر هوشمندانه دکوراسیون آشپزخانه نه تنها آن را کاربردیتر بلکه لذت آشپزی در آن را چندین برابر میکند. دکوراسیون آشپزخانه را میتوان طوری پیاده کرد که نه تنها محلی برای پختوپز باشد، بلکه حتی میزبان یک پارتی و مهمانی کوچک و شیک نیز باشد. اگر درحال خواندن این مقاله کاربردی هستید به احتمال زیاد یا درحال پیدا کردن ایده دکوراسیون برای آشپزخانه نوسازتان هستید، یا به دنبال تغییر دکوراسیون کلی آن هستید. در هر دو صورت با خواندن این مقاله به چیزی که بهدنبالش هستید دست خواهید یافت.
آشپزخانه رویایی
قبل از اینکه تصمیم بگیرید هر گونه طرح و نقشهای یه آشپزخانه بدهید، یا دکوراسیون آن را تغییر دهید فکر کنید. به آشپزخانه رویایی خود فکر کنید. به اینکه دوست دارید چه آشپزخانهای با چه مدلی و چه وسایلی دوست دارید؟ حتی اگر میزان بودجه شما به اندازه کافی نیست میتواند با ترکیب چند ترفند طراجی و دیزاین، یک آشپزخانه ایدهآل بر اساس فضا و سلیقه خود داشته باشید. ابعاد آشپزخانه چه ۱۰ مترمربع باشد (که بسیاری از طراحان کابینت بر اساس این متراژ کابینت تولید میکنند) و چه ۶۰متر مربع (در طراحیهای جدید) در هر صورت مینوان با اصول صحیح و کاربردی یک طراحی منحصر بفرد در آشپزخانه پیاده کرد.
طرح کلی یا چیدمان آشپزخانه (Basic Kitchen Layouts)
برای تغییر دکوراسیون آشپزخانه کوچک معمولا تغییرات زیادی اعمال نمیشود. اما برای یک آشپزخانه بزرگتر شاید لازم باشد کابینتها، وسایل و حتی دکوریهای آن را نیز بهکلی تغییر داد. اگر طرحی که برای آشپزخانه خود در نظر گرفتهاید به کلی با فرم کنکونی آشپزخانه تفاوت دارد، باید خود را برای یک هزینه سنگین آماده کنید. چون تغییر دکوراسیون کلی آشپزخانه هزینه بر خواهد بود. برای ایجاد یک تغیر اساسی در آشپزخانه شاید لازم باشد حتی سیم کشی و نورپردازی فضای آشپزخانه را تغییر داد. در ادامه انواع مدل و Layout آشپزخانه توضی داده شده است:
دکوراسیون آشپزخانه مدل گالری (Galley):
به این مدل آشپزخانه راهرو (walk-throug) یا کوریدور (corridor-style) نیز گفته میشود. یک آشپزخانه گالری با دو دیوار موازی شناخته میشود. دو دیواری که روبرو هم قرار دارند و بینشان یک راه رو قرار میگیرد. روی دیوارهای موازی کابینتهای دیواری و زمینی قرار دارند. یک طرف آشپزخانه کوریدور میتواند ورودی یا خروجی باشد و طرف دیگر آن در یا پنجره با دید به یک فضای دیگر باشد.
دکوراسیون آشپزخانه مدل پولمن (Pullman):
به آن آشپزخانه تک دیواره نیز گفته میشود. همه کابینتها روی فقط یک دیوار نصب هستند. و وسایل آشپزخانه فقط در طرف همان یک دیوار چیده میشوند. طرف مقابل آشپزخانه میتواند هر فضایی باشد. برای مثال آن فضا میتواند اتاق پذیرایی باشد.
دکوراسیون آشپزخانه مدل L شکل (L-shaped):
همانطور که از اسم آن برمیآید، این آشپزخانه دارای دو دیوار مجاور به شکل حرف انگلیسی L است. کابینتها و کلیه وسایل آشپزخانه بر روی دیوارها نصب میشوند. در برخی موارد تنها با یک دیوار و تعدادی کابینت زمینی مدل این نوع آشپزخانه به دست میآید.
مدل آشپزخانه دابل L شکل (Double “L“):
یک آشپزخانه اوپن با دید مناسب است. مشابه مدل L است. با این تفاوت که از یک جزیره L شکل در وسط این آشپزخانه استفاه میشود. روی جزیره ممکن است گاز و یا سینک قرار بگیرد. حروف ال ممکن است روبروی یگدیگر قرار بگیرند. اما چینش آنها میتواند متفاوت باشد.
دکوراسیون آشپزخانه U شکل (U-shaped):
به این مدل آشپزخانه اصطلاحا نعل اسبی (horseshoe shape) نیز گفته میشود. و تنها با سه دیوار که در مجوع با هم حرفU را تشکیل میدهند ساخته میشود. یک فرم دیگر آن با دو دیوار و یک جزیره شکل میگیرد.
اهمیت مثلث آشپزخانه
اصلا مهم نیست که شما کدام یک از مدل های مطرح شده را انتخاب کنید. چون همه این مدلها اصولی و کاربردی هستند. نکته مهم در پیاده سازی هر آشپزخانهای با هر مدلی رعایت قانون مثلث است. که اصطلاحا به آن (“kitchen triangle”) گفته میشود. این قانون هم به فاصله سه وسیله اصلی در آشپزخانه اشاره دارد:
- یخچال
- گاز یافر
- سینک
فاصله بین هیچکدام از این ۳ وسیله از هم نباید بیشتر از ۶ فوت (معادل ۱.۸ متر) باشد. هرچه این سه وسیله به هم نزدیکتر باشد سهولت آشپزی نیز بیشتر خواهد شد. البته این فاصله ها نباید خیلی کم باشد. چنانچه فقط یک نفر در آشپزخانه آشپزی میکند، حداق پهنای راهرو آشپزخانه باید ۱ متر باشد. و اگر بصورت همزمان دو نفر از آشپزخانه استفاده کنند یا مشغول آشپزی باشند این فاصله باید حداقل ۱.۳ متر باشد.
کف آشپزخانه در دکوراسیون آشپزخانه
البته که انتخاب یک کفپوش خوب برای آشپزخانه یکی از ملزومات اولیه در دکوراسیون است. در انتخاب کفپوش نباید فقط بر زیبایی و نمای آن تمرکز کرد. آشپزخانه فضای مهمی در خانه است و رفت و آمد نسبتا بالایی دارد. در انتخاب کفپوش برای آشپزخانه باید به دو فاکتور توجه کرد:
- مقاومت و ماندگاری کفپوش
- توجه به راحتی پاها و مفاصل پاها حین راه رفتن و ایستادن روی کفپوش
ساینا دکور در مقالهای بهطور مفصل به معرفی انواع کفپوشها در فضای داخلی پرداخته است. در این مقاله فقط به معرفی اسامی رایج ترین کفپوش هایی که میتوان از آنها در کف آشپزخانه استفاده کرد خواهیم پرداخت. شاخصترین مشخصه آنها را نیز ذکر خواهیم کرد:
کاشی یا (Tile)
- رایجترین کفپوش آشپزخانه
- مقاوم در برابر نفوذ باکتری و بو
- مقاوم در برابر ترافیک بالا
- شستشوی آسان
- عدم راحتی کاربر در ایستادن طولانی مدت روی آن
هاردوود، چوب سخت یا (Hardwood)
- معمولا از جنس چوب بلوط
- در صورت نگهداری مناسب، نما و ظاهری خوبی دارد
- قابلیت آسیب پذیری در برابر آب (نفوذ آب به فضای بین صفحات کفپوش یا نفوذ به لایه های زیرین)
بامبو (Bamboo)
دارای ظاهری متمایز
با دوام
مانند هاردوود در تماس طولانی مدت با آب پوسیده میشود.
لمینت (Laminate)
- ارزان قیمت
- نصب آسان
- مقاوم در برابر لک
- نامقاوم در برابر تماس طولانی مدت با آب
- در صورت خراب شدن قابل ترمیم نیست
چوب پنبه (Bamboo)
- طبیعی
- قابل تجدید
- نصب آسان
- تعمیر و نگهداری آسان
- تمیز کردن آسان
لینولیوم (Linoleum)
- نوستالژیک
- انعطاف پذیر
- طبیعی و مناسب برای خانواده
- با دوام
- ضدباکتریایی
وینیل (Vinyl)
- نصب آسان
- نگهداری آسان
- تنوع زیاد
- ظاهر شبیه کاشی و سرامیک
- قیمت نسبتا ارزان
میزها در دکوراسیون آشپزخانه
معمولا پس از اینکه تصمیم به تغییر دکوراسیون آشزخانه گرفتیم، یکی از اولین چیزهایی که به فکر بیشتر افراد میرسد، انتخاب یا تغییر سطوح روی کابینتهای زمینی است.. به این سطوح در دکوراسیون داخلی کانترتاپ (Countertops) گفته میشود. دقیقا مانند کفپوشها علاوه برظاهر و زیبایی باید به دوام و کاربری سطوح نیز توجه کرد. همچنین رنج قیمت میزها نیز از جمله فاکتورهایی است که باید به آن توجه کرد. سطوح آشپزخانه نباید با میزهای نهارخوری اشتباه گرفته شود. منظور سطوحی است که بر روی کابینتهای پایین قرار میگیرند. برخی از رایجترین انواع کانترتاپها عبارتند از:
سنگهای مهندسی شده (Engineered stone)
- رایج ترین نوع سنگ مهندسی شده سنگ کوارتز است
- تولید شده در طرح و رنگ های متنوع
- استفاده به عنوان پیشخوان آشپزخانه
- از لحاظ قیمت مشابه گرانیت است
- تعمیر نسبتا آسان
- ماندگاری آن کمتر از سنگهای طبیعی است
- مقاوم در برابر لکه
سنگهای طبیعی (Natural stone)
- گرانیت برجسته ترین سنگ طبیعی است که به عنوان کانترتاپ در دکوراسیون آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرد.
- طراحی زیبا
- دارای سطح سخت
- بسیار بادوام
- سنگهای مرمر، صابون و آهک نیز از جمله سنگهای طبیعی هستند با این تفاوت که نسبت به گرانیت سختی کمتری دارند.
سطوح چوبی در دکوراسیون آشپزخانه (Wood)
- پاکسازی آسان
- ماندگاری بالا به کمک روغن چوب
- عدم مقاومت در برابر تماس طولانی مدت با آب
- به فضای کلی آشپزخانه زیبایی میبخشد
- در برخی فضاهای خاص بکار میرود. در هر آشپزخانه ای نصب نمیشوند.
سطوح بتنی (Concrete)
- ضد خراش
- مقاوم در برابر ضربه
صفحات لمینت پلاستیکی (Plastic laminate)
- مقرون به صرفه
- در طیف گستردهای از رنگها و طرحها
- با وسایل داغ مانند ماهیتابه آسیب میبینند.
کابینتها
در طراحی و تغییر دکوراسیون آشپزخانه بیشتر نگاهها به سمت کابینتها است. نقش و کاربرد آنها در آشپزخانه بدون جایگزین است. کابینتها در طرح ها و اندازه های متفاوتی طراحی و تولید میشوند. انتخاب کابینت مناسب باید بر اساس نوع طرح آشپزخانه و متراژ آن باشد. با توجه به اینکه کابینت یک المان گسترده و بزرگ است بیشتر هم به چشم میاید پس باید در انتخاب آن دقت کرد و به کمک تئوری رنگها با سایر المانهای دکوراسیون آشپزخانه هماهنگ شود.
سایر المانهای دکوراسیون آشپزخانه
اصول طراحی و پیاده سازی آشپزخانه تنها محدود به انتخاب طرح، کفپوش، کابینت و سطوح آن نمیشود. نورپردازی آشپزخانه میتواند یک تفاوت چشمگیر در فضای داخلی ایجاد کند. روشنایی و نور باید بهصورت هنرمندانه در سرتاسر فضای آشپزخانه خودنمایی کند. استفاده از آویزها، شمعدانیها و چراغهای سقفی میتواند جلوه عاشقانهای به آشپزخانه بدهد. در این فضا سرو غذا لذت دیگری برای ساکنان خواهد داشت.