یک لحظه جهانی بدون رنگ را تصور کنید. می بینید دنیا چقدر بی معنی می شود؟ رنگ در طراحی همه چیز اهمیت بسزایی دارد. اصلا زندگی بدون رنگ امکان دارد؟!
زمانی که از رنگ در طراحی داخلی صحبت می کنیم، رنگ ها به صورت تصادفی انتخاب نمی شوند. شاید در ابتدا فکر کنیم که انتخاب رنگ برای اتاق یا کل خانه کار راحتی است و هر رنگی که دوست داریم انتخاب می کنیم. در مواردی نتیجه خوب و دلنشین از آب در می آید اما در مواردی هم چندان خوب نمی شود.
انتخاب ترکیب رنگ ها برای افراد بی تجربه سخت ترین مرحله است. رنگ توانایی آن را دارد که شکل و اندازه ی اثاثیه، اندازه خود اتاق و حال و هوای ساکنان را تغییر دهد. اگر کمی اطلاعات خود را در زمینه ی رنگ و تاثیراتش بالا ببرید، دیگر انتخاب رنگ در طراحی محیط های مختلف کار سختی نخواهد بود.
رنگ، یکی از زبان های بین المللی است. رنگ هایی که افراد برای زیباتر کردن خانه شان انتخاب می کنند نشان دهنده ی سلیقه و شخصیت آنهاست و رنگ هایی که برای مکان های تجاری انتخاب می شوند، اهداف و ارزش های سازمانی آنجا را نشان می دهند.
تاثیر روانشناختی رنگ در طراحی خانه
رنگ های مختلف، مود و حس حال متفاوتی مثل هیجان، شور و عشق، آرامش و یا رمز و راز را در خانه ی شما ایجاد می کنند. البته لازم به ذکر است که هر رنگ تاثیر متفاوتی بر روی هر شخص دارد. عوامل مختلفی بر این مسئله اثر می گذارند، مانند سن، نژاد، فرهنگ و تجارب زندگی.
شما می توانید رنگ دیوارهای منزلتان را بر اساس تمایلات و سلیقه ی شخصی و کاربرد اتاق انتخاب کنید. رنگ های روشن، فضا را بزرگتر و دلباز نشان می دهند. رنگ های تیره، پیچیده و گرم هستند و ظاهری صمیمی به فضا می دهند.
بیایید ببینیم رنگ ها چه کارهایی می توانند با ما بکنند.
قرمز
قرمز می تواند حس عشق، هیجان، خطر و احساساتی که با افزایش آدرنالین در بدن ایجاد می شوند را به ما القا کند. زیرا این رنگ باعث افزایش ترشح آدرنالین شده و سطح انرژی احساسات را بالا می برد.
یک سایه ی متوسط از رنگ قرمز در آشپزخانه یا ست غذاخوری اشتها را افزایش می دهد و به همین دلیل است که از این رنگ در طراحی و دیزاین داخلی رستوران ها استفاده می کنند.
صورتی
تا کمتر از صد سال پیش، صورتی یک رنگ پسرانه بود و حتی امروزه در برخی از مناطق دنیا مثل فرانسه هنوز هم همین گونه است. اما در بیشتر فرهنگ ها، به دلیل حس لطیفی که ایجاد می کند، آن را رنگی دخترانه می دانند. صورتی یک جو با طراوت و خوب در خانه می سازد و حس راحتی به آن می دهد.
بنفش
از تاثیرات روانشناختی این رنگ در طراحی یک محیط لوکس و مجلل در خانه استفاده کنید. بنفش کمرنگ، مثل رنگ یاسی به خانه آرامش می دهد و حال و هوای رمز آلودی را می سازد. سایه های قرمز آن توجه بیشتری را جلب می کنند و اتاق را تحت تسلط نشان می دهند. بنفش تیره مثل بنفش بادمجانی به سلطنتی بودن و قدرت مشهور است.
آبی
می توان گفت آبی محبوب ترین رنگ در دنیاست و چه کسی با دیدن آسمان نیلی در یک روز تابستانی آرام نمی شود؟
با رنگ آبی می توانید یک ظاهر سرد و واضح به محیط بدهید. در طراحی داخلی، می توان از رنگ آبی برای ایجاد یک جو کاری و متمرکز استفاده کرد. آبی، فشار خون و ضربان قلب را پایین می آورد و به همین دلیل رنگ آرامش بخشی است. آبی کمرنگ برای بزرگتر نشان دادن فضا به کار می رود. علاوه بر این ها، رنگ آبی خلاقیت را افزایش می دهد.
شما می توانید در اتاق هایی که خیلی گرم و نورگیر هستند، از این رنگ در طراحی استفاده نمایید. اما سعی کنید آن را با یک رنگ گرم ترکیب کنید تا فضا خیلی سرد نشود. اگر قصد لاغر شدن دارید، رنگ آبی را به آشپزخانه، ظروف، تابلوها و اثاثیه ی منزل بیاورید زیرا باعث کاهش اشتها می گردد.
سبز
اثرات روانشناختی رنگ سبز مانند آثار رنگ آبی ست. سبز، چشم ها را بسیار آرام می کند و امید به زندگی را بالا می برد. به همین دلیل است که خداوند در طراحی جهان هستی این رنگ را بیشتر به کار برده. رنگ سبز از ترکیب دو رنگ آبی و زرد به وجود می آید. به همین خاطر، آرامش رنگ آبی و شادابی رنگ زرد را با خود دارد. در تمامی قسمت های خانه می توان از این رنگ استفاده کرد.
قهوه ای
با رنگ قهوه ای می توان احساس طبیعی بودن و راحتی را القا کرد. قهوه ای معمولا ترکیبی از رنگ های مشکی، زرد، طوسی، سبز، قرمز یا نارنجی و حتی بنفش است. چون از مخلوط چندین رنگ به وجود می آید، اغلب به عنوان یک رنگ خنثی در نظر گرفته می شود.
قهوه ای هم به وفور در طبیعت دیده می شود و در اکثر مواقع زمین را با رنگ قهوه ای نشان می دهند. قهوه ای حس امنیت و ثبات به ما می دهد. این رنگ، عمق و گرما را به طراحی داخلی می بخشد. مکان هایی که از رنگ قهوه ای بهره برده اند انگار مهمان نواز تر هستند.
سفید
این رنگ در طراحی داخلی به طور گسترده ای استفاده می شود زیرا احساس جوانی، ایمان و پاکی را القا می نماید. رنگ سفید، محیط خانه را باز، ساکت و بی غل و غش نشان می دهد. اگر دوس ندارید اتاقی رنگی داشته باشید، نباید در استفاده از رنگ سفید هم زیاده روی کنید؛ برای بهره گیری از اثرهای روانشناختی رنگ سفید، تنها بر روی چیزهای خاصی مثل پنجره ها یا چارچوب درها متمرکز شوید.
رنگ سفید در ترکیب با رنگ های خنثی دیگر بهترین جواب را میدهد. مشکی، قهوه ای یا طوسی بهترین مکمل های رنگ سفید هستند. اگر برای دیوارها از رنگ سفید استفاده نموده اید، بهتر است که مبلمان و وسایل منزل تان رنگی باشد.
طوسی
رنگ طوسی پیچیدگی زیبایی به محیط می بخشد. تاثیر این رنگ بستگی به رنگ سایه ای دارد که به کار می برید. برای مثال، اگر طوسی، سایه رنگ زرد داشته باشد ـ به خصوص اگر وسایل موجود در اتاق سایه های مختلفی از رنگ قهوه ای داشته باشند ـ فضا افسرده می گردد. اما یک سایه ی زیبا از رنگ طوسی در ترکیب با رنگ سفید نه چندان براق، ظاهری شاداب و تمیز به فضا می دهد. استفاده ی افراطی از رنگ طوسی باعث ایجاد محیطی کسل کننده می شود.
مشکی
چنانچه از رنگ مشکی هوشمندانه استفاده کنید، محیطی شیک و رمزآلود ایجاد می شود. اگر رنگ زمینه روشن یا خنثی باشد، هر آنچه که مشکی ست برجسته تر می شود. بیشتر مردم رنگ مشکی را با مرگ، عزا و غم در ارتباط می دانند؛ پس بهتر است این رنگ را زیاد به کار نبرید و تنها برای برجسته کردن اشیاء خاصی مثل قاب عکس یا یک میز کوچک بهره ببرید.
زرد
زرد کمرنگ، رنگ امید، شادی و خوش بینی است. رنگ های زرد مختلف تاثیر متفاوتی هم دارند. مثلا با رنگ کردن دیوارها یا سقف با زرد کمرنگ آفتاب را به خانه می آورید، در حالی که زرد تیره تر بعد از مدتی افسرده کننده، تحریک کننده و جدال برانگیز می شود. تحقیقات نشان داده اند که رنگ زرد سیر باعث می شود نوزادان و کودکان بیشتر گریه کنند.
تاثیر رنگ بر سقف
برعکس معماری باستانی ایرانی که به سقف اهمیت زیادی داده می شد و سقف هایی با نقش و نگارها و رنگ های خارق العاده در نواحی زیادی به چشم می خورد، معماری امروزی اغلب از زیبایی سقف غافل است.
سقف با آنکه یک ششم فضای اتاق را تشکیل می دهد، قسمتی از خانه است که کمترین توجه به آن می شود. لطفا بیشتر از یک رنگ سفید ساده برای آن سلیقه به خرج دهید.
بطور کلی، سقف هایی که روشن تر از دیوارها هستند، بلندتر به نظر می رسند و سقف های تیره برعکس. سقف های کوتاه تر محیط را دنج تر نشان می دهند و برای این منظور می توانید سقف اتاق را رنگ تیره بزنید.
نکات ذکر شده در بالا نقطه ی شروع خوبی برای انتخاب رنگ هستند. به خاطر داشته باشید که این مسئله کاملا شخصی است و این شما هستید که قرار است با آن رنگ جدید زندگی کنید. پس رنگی را انتخاب نمایید که مناسب سبک زندگی شما و خانواده تان باشد.