اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی

3 اردیبهشت 97 مقالات
اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی

نور یکی از عناصر مهم دکوراسیون داخلی است که اغلب نادیده گرفته می شود. نورپردازی برای ایجاد حال و هوای خوب و تزئینات زیبای محیط ضروری است؛ پس به کارگیری صحیح آن از ابتدای تزئینات داخلی را باید امری حیاتی دانست. وسایل روشنایی به کار رفته در اتاق، علاوه بر اینکه استایل و سبک خاصی به آنجا می دهند، حس امنیت و راحتی را نیز بالا می برند.

بهره گیری از نور صحیح در جای مناسب باعث می شود خانه یا محل کار مانند یک الماس بدرخشد. نورپردازی محل زندگی، درست مانند انتخاب رنگ، اندازه ی اتاق، انتخاب جنس و طرح اثاثیه مهم است و همه ی اینها در کنار هم یک طراحی داخلی کامل را تشکیل می دهند.

هیچ چیز به اندازه ی نورپردازی غلط و نامناسب نمی تواند سبکی ناجور و قدیمی و حس ناراحتی به اتاق بدهد. شما همیشه می توانید مدل و جو اتاق را با یک نورپردازی مناسب به هر شکل و حالتی که دوست دارید دربیاورید. حتی اگر تمام وسایلی که در محیط استفاده کرده اید لوکس و گران قیمت باشند، اگر نورپردازی مناسبی صورت نگرفته باشد، هیچ یک به چشم نخواهند آمد.

در واقع، استفاده ی خلاقانه از نورپردازی های مختلف، خانه ی شما را به یک ویترین زیبا تبدیل می کند. این کار باعث می شود تا میان سبک و استایل، راحتی و کاربرد یک توازن خارق العاده ایجاد نمایید.

نه تنها با نور مصنوعی، بلکه با استفاده ی بهینه از نور طبیعی می توان زیبایی بی انتهایی به خانه بخشید. هنگام طراحی دکوراسیون داخلی باید هر دو نور طبیعی و مصنوعی را در نظر داشت.

انواع نورپردازی ها

نورپردازی محیطی و کلی

این نوع نورپردازی درخشش و جلوه ی کلی فضا را بهبود می بخشد. فانوس ها و چراغ های دیوارکوب مثال خوبی از نور محیطی هستند.

نورپردازی متمرکز

نورپردازی متمرکز برای برجسته کردن اجزای معماری و وسایل منزل مانند دیوارها یا اشیاء موجود در خانه به کار می رود. لامپ های هالوژن و آباژور نور متمرکزی را ایجاد می کنند. اگر یک اثر هنری یا شیء گران قیمتی در خانه دارید و می خواهد پز آن را بدهید، می توانید از این نوع نورپردازی بر روی آن استفاده کنید.

نورپردازی کاری

در مناطق خاصی که فکر می کنید مهم است و در آنجا تمرکز می کنید از نورپردازی کاری استفاده کنید. این مناطق ممکن است یک گوشه یا یک میز مطالعه باشد. با این روش، برای مناطق کاری ویژه یک نور متمرکز ایجاد می شود.

نورپردازی دکوراتیو

این نوع نورپردازی فقط جنبه ی تزئینی دارد. چراغ های آویزان مثال خوبی از این نورها هستند. یک میز ناهارخوری زیبا با این چراغ ها کامل می شود.

نور مخفی

اگر می خواهید به محیط روشنایی ببخشید بی آنکه چراغ ها تاثیری بر دکور اتاق بگذارند، چراغ های مخفی بهترین گزینه اند. صاحبخانه هایی که خانه شان را به مستاجرین مختلف (که سلایق متفاوتی دارند) اجاره می دهند، این نورپردازی را برتر از بقیه می دانند.

استفاده ی صحیح و هوشمندانه از هر یک از این نورپردازی ها باعث می شود تا تمامی وسایل و اثاثیه به اندازه ی کافی نور دریافت کنند و به چشم بیایند.

تاثیر نورپردازی بر دکوراسیون داخلی

نورپردازی از چهار طریق بر ظاهر دکوراسیون داخلی اثر می گذارد:

مدیریت رنگ

استفاده از نورپردازی می تواند تاثیر رنگ فضا یا سطحی که مورد هدف نور قرار گرفته را کم یا زیاد کند. رنگ های تیره، فضا را کوچک تر و تنگ تر نشان می دهند؛ در حالی که رنگ های روشن بالعکس عمل می کنند. اینکه حجم فضا چگونه به نظر برسد بستگی به نور منعکس شده از دیوارها دارد. برخی از انواع نورپردازی موجب می شوند که فضا بزرگتر از آنچه که هست به نظر برسد.

اطلاعات بیشتر: بزرگتر نشان دادن فضاهای کوچک

بعلاوه، نورپردازی جهت دار (مانند یک خط نور) دیوار را لطیف تر نشان می دهد. چراغ های هالوژن هم یک نور ملایم رو به پایین را بر کف می تابانند (نه به دیوارها). نور این چراغ ها با نور لامپ هایی که از وسط اتاق آویزان می شوند و نور کلی به فضا می دهند، متفاوت است. در هر دو مورد، نور می تواند نحوه ی به نظر رسیدن دیوارهای با رنگ روشن یا تیره را تحت تاثیر قرار دهد.

اطلاعات بیشتر : تاثیر رنگ در دکوراسیون داخلی

 

نورپردازی جهت دار

نورپردازی خطی یک مثال کامل از نورپردازی موضعی است که یک عنصر خاص را در محیط برجسته می کند. از این نوع نورپردازی می توان برای جلب توجه به سمت یک تابلو، یک گلدان در راهروی ورودی یا کانتر آشپزخانه استفاده کرد. به منظور برجسته کردن دیوار یا چیزهایی که روی آن نصب شده می توان از نورهای مخفی در سقف یا کف استفاده کرد تا ستون های عمودی نور ایجاده شده و مغایرت آنها با نور کلی فضا، زیبایی محیط را دوچندان کند.

کارکرد

یکی از نقش های اصلی نورپردازی در دکوراسیون داخلی، کارکرد است. نورپردازی باید هدف دار باشد وگرنه فقط برق را هدر می دهد. لوسترها نه تنها در سرسراها، سالن ها، راهروها و اتاق های بزرگ به دلیل طراحی آنها برای قرارگیری در مرکز استفاده می شوند، بلکه روشنایی بسیار خوبی را برای محیط فراهم می کنند. نصب لامپ های دیوارکوب در راهروی ورودی سالن از لحاظ بصری بر طول و اندازه ی آن می افزاید و نیز مسیر را روشن می کند.

به استایل روشنایی مورد نظرتان توجه کنید تا بهترین نور جهت دار یا کلی را برای محیط خود ایجاد نمایید. برای میز کارتان و یا هر مکانی که کارکرد از روشنایی کلی اتاق مهم تر است، از نورپردازی کاری بهره ببرید.

فضا

هم نور طبیعی و هم نور مصنوعی به ایجاد خطای دید کمک می کنند. سعی کنید نور طبیعی را به اتاق های تاریک بیاورید. اگر اتاق نور کافی نداشته باشد، تنگ و کوچک به نظر می رسد. اگر فکر می کنید وسایلی مثل میز، صندلی و مبل را کنار هم بچینید اتاق بزرگتر به نظر می رسد، سخت در اشتباهید. اگر اتاق کم نور است و نمی توانید از نور طبیعی در آن استفاده کنید، لامپ های کنجی، لامپ های دیوار کوب و لامپ های سقفی که از مرکز آویزان می شوند می توانند به افزایش روشنایی فضا و بزرگتر به نظر رسیدن آن کمک کنند. این حقه را می توانید برای هر محیطی اعم از محل کار و خانه به کار ببندید.

بین نور طبیعی و مصنوعی، نور طبیعی اولویت دارد زیرا رنگ ها را بهتر نشان می دهد و با برجسته کردن سطوح بازتابنده، به فضای بصری اتاق می افزاید. چنانچه نور طبیعی بیشتری می خواهید، پنجره های روشنایی سقفی و پنجره های بزرگ گزینه های خوبی هستند. همچنین می توانید پرده ها را کنار بزنید یا از پرده های حریری و نازک استفاده کنید تا بیشترین میزان نور خورشید را از پنجره های موجود بگیرید.

اتمسفر و اقتضای فضا

روشنایی تاثیر شگرفی برحال و هوا و اتمسفر فضای داخلی دارد. طرح های روشنی بخش مختلفی بسته به هدف فضا استفاده می شوند. رستوران ها و کافه ها بهترین مثال های ایجاد روشنایی با توجه به اقتضای محیط هستند. نور رستوران ها کافی و گاها زیاد است تا اشتهای مشتریان افزایش پیدا کند و در کافی شاپ ها از نور ملایم و کم استفاده می کنند تا اتمسفر فضا رمانتیک و عاشقانه شود. همین انتخاب هوشمندانه مشتریان زیادی را به این مکان ها می کشاند.

هیچ شکی نیست که نور یک عنصر فوق العاده مهم در دکوراسیون داخلی است. نورپردازی نباید تنها با مقاصد زیبایی انجام شود، بلکه باید بر پایه ی اصول و علم باشد تا نتیجه ی مطلوبی را حاصل کند. استفاده ی صحیح از آن در فضای کار، راندمان کارمندان را بالا می برد و فروش محصولات را افزایش می دهد. نورپردازی مناسب در منزل هم حس خوب و آرامش به اعضای خانواده می دهد و کاری می کند که حتی وسایل معمولی هم خاص و زیبا به نظر برسند. بعلاوه، باعث می شود که خانه ی ۵۰ متری شما مانند یک قصر بدرخشد.